Previous Page  12 / 92 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 12 / 92 Next Page
Page Background

worden en daarvoor is de

samenwerking tussen de groentesector

en zorgverlening cruciaal.” De aftrap

van deze samenwerking vond plaatst

tijdens het Groentecongres in 2015. “De

topkoks van Dutch Cuisine hebben een

nieuw smakelijk gerecht van bietjes

en bosworteltjes ontwikkeld dat in het

Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis

wordt aangeboden aan de opgenomen

kinderen.”

Rob is initiatiefnemer, ambassadeur

en sponsor van Stichting Dutch

Cuisine. Een initiatief om

duurzaam, lekker en gezond eten

gemakkelijker en aantrekkelijker

te maken. De ambassadeurs,

sponsors en samenwerkingspartners

zijn van mening dat Dutch

Cuisine als verbindende schakel

de verduurzaming van de

voedselconsumptie kan versnellen.

Goed voor de Nederlandse economie én

voor de planeet.

MEERDERE WEGEN

LEIDEN NAAR ROME

Terug naar de gezondheidszorg. Niet

alleen in het Erasmus MC wordt er aan-

dacht geschonken aan gezonde voeding.

Het Radboudumc is al goed op weg met

het concept FoodforCare. “Het duurza-

me voedingsconcept werpt zijn vruch-

ten af. Het lijkt erop dat het als resultaat

heeft dat de opnametijd van patiënten

met een dag wordt verminderd!”

Dat betekent niet dat Rob achterover

kan leunen. “Artsen krijgen tijdens

hun hele opleiding maar een paar

uur les over voeding. Dat klopt

simpelweg niet, voorkomen is toch

beter dan genezen?” Het is dan ook

geen verrassing dat hij Tamara de

Weijer hoog in het vaandel heeft staan.

Tamara is huisarts met een passie voor

de rol van voeding en leefstijl in relatie

tot gezondheid en ziekte. Zij gaat liever

met leefstijladviezen aan de slag, dan

dat zij medicatie geeft voor leefstijl-

gerelateerde problemen. “Het is heel

belangrijk wat Tamara doet. Wist je dat

door middel van de juiste voeding het

aantal Diabetes 2 patiënten aanzienlijk

kan worden teruggedrongen?”

Een nieuwe televisiezender is een

ander project waarmee Rob voeding

en gezondheidszorg combineert.

“Het Food First Network is unieke

samenwerking tussen artsen, koks,

voedings- en bewegingsdeskundigen.

Ze helpen met het kiezen, kopen

en koken van maaltijden die voor

verschillende doelgroepen optimaal

zijn. Dat kan zijn voor Diabetes

2 patiënten, maar ook voor MS-

patiënten of mensen met de ziekte van

Crohn.” Rob wil dat deze patiënten

via de verzekering toegang krijgen

tot de informatieve programma’s

die deze zender vanaf oktober 2017

uitzendt.

EN NU HET BEDRIJFSLEVEN

Een derde belangrijke doelgroep is het

bedrijfsleven. Ook daar bedacht Rob

een briljant concept voor; Rob & Bob

Fair Food. In dit bedrijfsrestaurant,

waar anders dan bij Koppert Cress

te Monster, is het menu gebaseerd

op de principes van Dutch Cuisine.

Onderdeel daarvan is onder andere

de verhouding groenten en vlees van

80/20. Medewerkers krijgen dagelijks

gratis een keuzemaaltijd aangeboden,

waarin veel groenten is verwerkt. “Laat

dit een voorbeeld zijn voor bedrijven.

Personeel is het meest waardevolle

bedrijfskapitaal, als werkgever vind

ik het belangrijk om positief bij te

dragen aan de gezondheid van mijn

werknemers.”

Dit concept zorgt overigens wel voor

enige opschudding. Rob komt er

openlijk voor uit dat hij belasting

weigert te betalen over deze gezonde

maaltijden. “Gezonde voeding mág

toch niet belastbaar zijn?!” De eerste

brief naar de Belastingdienst is al

gestuurd. “Ik wil graag weten wat de

bedoeling is van deze belastingwet. En

hem laten aanpassen, dat spreekt voor

zich.”

WESTLANDERS? GOED VOLK!

Op de vraag aan welke

karaktereigenschappen hij zijn

geboekte successen te danken heeft,

antwoordt hij: “Als ik iets in mijn

hoofd heb, dan ga ik er gewoon voor.

Het draait bij mij om het ‘waarom’,

dat verlies ik nooit uit het oog. En

misschien ben ik wat eigenwijs.

Gelukkig maar, want daardoor is onder

andere mijn missie om van Nederland

de gezondste delta van de wereld te

maken, overgenomen door de politiek.”

Hij denkt nog even na. “Daarnaast

laat ik mij door van alles inspireren.

Met name door het Westland. Ik

ben afhankelijk van deze regio. Het

innovatieve karakter, de beroepseer,

de arbeidsmentaliteit. Ja, het is

een goed volk.” Rob vindt wel dat

Westlandse ondernemers wat trotser

mogen zijn en zich minder bescheiden

mogen opstellen. “Een beetje meer

fierheid kan geen kwaad. Zolang

je weet waarom je iets doet, kan je

daar vol overgave voor gaan en daar

mag je trots op zijn.” Al snel is het

bruggetje gemaakt naar de mooie

onderscheidingen en prijzen die hij in

ontvangst heeft mogen nemen. “Waar

ik zelf in het bijzonder trots op ben,

is dat ik ben gedecoreerd als Officier

in de Orde van Oranje Nassau. Toen

ik de kerk op de bewuste ochtend

binnenstapte en mijn familie, vrienden

en kennissen zag zitten, moest ik

huilen als een kind.”

Is er een eindpunt voor Rob Baan?

“Nee, ik blijf aan mijn missie werken.

De ideeën daarvoor blijven ook

opborrelen.” Zo vertelt hij over het idee

van De Koppert Crèche: een crèche waar

zijn werknemers gebruik van kunnen

maken én waar uiteraard aandacht

wordt geschonken aan gezonde voeding.

Rob Baan is niet alleen een man met

een missie, Rob Baan ademt zijn

missie.

WESTLAND IN BUSINESS 2017

12