

worden en daarvoor is de
samenwerking tussen de groentesector
en zorgverlening cruciaal.” De aftrap
van deze samenwerking vond plaatst
tijdens het Groentecongres in 2015. “De
topkoks van Dutch Cuisine hebben een
nieuw smakelijk gerecht van bietjes
en bosworteltjes ontwikkeld dat in het
Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis
wordt aangeboden aan de opgenomen
kinderen.”
Rob is initiatiefnemer, ambassadeur
en sponsor van Stichting Dutch
Cuisine. Een initiatief om
duurzaam, lekker en gezond eten
gemakkelijker en aantrekkelijker
te maken. De ambassadeurs,
sponsors en samenwerkingspartners
zijn van mening dat Dutch
Cuisine als verbindende schakel
de verduurzaming van de
voedselconsumptie kan versnellen.
Goed voor de Nederlandse economie én
voor de planeet.
MEERDERE WEGEN
LEIDEN NAAR ROME
Terug naar de gezondheidszorg. Niet
alleen in het Erasmus MC wordt er aan-
dacht geschonken aan gezonde voeding.
Het Radboudumc is al goed op weg met
het concept FoodforCare. “Het duurza-
me voedingsconcept werpt zijn vruch-
ten af. Het lijkt erop dat het als resultaat
heeft dat de opnametijd van patiënten
met een dag wordt verminderd!”
Dat betekent niet dat Rob achterover
kan leunen. “Artsen krijgen tijdens
hun hele opleiding maar een paar
uur les over voeding. Dat klopt
simpelweg niet, voorkomen is toch
beter dan genezen?” Het is dan ook
geen verrassing dat hij Tamara de
Weijer hoog in het vaandel heeft staan.
Tamara is huisarts met een passie voor
de rol van voeding en leefstijl in relatie
tot gezondheid en ziekte. Zij gaat liever
met leefstijladviezen aan de slag, dan
dat zij medicatie geeft voor leefstijl-
gerelateerde problemen. “Het is heel
belangrijk wat Tamara doet. Wist je dat
door middel van de juiste voeding het
aantal Diabetes 2 patiënten aanzienlijk
kan worden teruggedrongen?”
Een nieuwe televisiezender is een
ander project waarmee Rob voeding
en gezondheidszorg combineert.
“Het Food First Network is unieke
samenwerking tussen artsen, koks,
voedings- en bewegingsdeskundigen.
Ze helpen met het kiezen, kopen
en koken van maaltijden die voor
verschillende doelgroepen optimaal
zijn. Dat kan zijn voor Diabetes
2 patiënten, maar ook voor MS-
patiënten of mensen met de ziekte van
Crohn.” Rob wil dat deze patiënten
via de verzekering toegang krijgen
tot de informatieve programma’s
die deze zender vanaf oktober 2017
uitzendt.
EN NU HET BEDRIJFSLEVEN
Een derde belangrijke doelgroep is het
bedrijfsleven. Ook daar bedacht Rob
een briljant concept voor; Rob & Bob
Fair Food. In dit bedrijfsrestaurant,
waar anders dan bij Koppert Cress
te Monster, is het menu gebaseerd
op de principes van Dutch Cuisine.
Onderdeel daarvan is onder andere
de verhouding groenten en vlees van
80/20. Medewerkers krijgen dagelijks
gratis een keuzemaaltijd aangeboden,
waarin veel groenten is verwerkt. “Laat
dit een voorbeeld zijn voor bedrijven.
Personeel is het meest waardevolle
bedrijfskapitaal, als werkgever vind
ik het belangrijk om positief bij te
dragen aan de gezondheid van mijn
werknemers.”
Dit concept zorgt overigens wel voor
enige opschudding. Rob komt er
openlijk voor uit dat hij belasting
weigert te betalen over deze gezonde
maaltijden. “Gezonde voeding mág
toch niet belastbaar zijn?!” De eerste
brief naar de Belastingdienst is al
gestuurd. “Ik wil graag weten wat de
bedoeling is van deze belastingwet. En
hem laten aanpassen, dat spreekt voor
zich.”
WESTLANDERS? GOED VOLK!
Op de vraag aan welke
karaktereigenschappen hij zijn
geboekte successen te danken heeft,
antwoordt hij: “Als ik iets in mijn
hoofd heb, dan ga ik er gewoon voor.
Het draait bij mij om het ‘waarom’,
dat verlies ik nooit uit het oog. En
misschien ben ik wat eigenwijs.
Gelukkig maar, want daardoor is onder
andere mijn missie om van Nederland
de gezondste delta van de wereld te
maken, overgenomen door de politiek.”
Hij denkt nog even na. “Daarnaast
laat ik mij door van alles inspireren.
Met name door het Westland. Ik
ben afhankelijk van deze regio. Het
innovatieve karakter, de beroepseer,
de arbeidsmentaliteit. Ja, het is
een goed volk.” Rob vindt wel dat
Westlandse ondernemers wat trotser
mogen zijn en zich minder bescheiden
mogen opstellen. “Een beetje meer
fierheid kan geen kwaad. Zolang
je weet waarom je iets doet, kan je
daar vol overgave voor gaan en daar
mag je trots op zijn.” Al snel is het
bruggetje gemaakt naar de mooie
onderscheidingen en prijzen die hij in
ontvangst heeft mogen nemen. “Waar
ik zelf in het bijzonder trots op ben,
is dat ik ben gedecoreerd als Officier
in de Orde van Oranje Nassau. Toen
ik de kerk op de bewuste ochtend
binnenstapte en mijn familie, vrienden
en kennissen zag zitten, moest ik
huilen als een kind.”
Is er een eindpunt voor Rob Baan?
“Nee, ik blijf aan mijn missie werken.
De ideeën daarvoor blijven ook
opborrelen.” Zo vertelt hij over het idee
van De Koppert Crèche: een crèche waar
zijn werknemers gebruik van kunnen
maken én waar uiteraard aandacht
wordt geschonken aan gezonde voeding.
Rob Baan is niet alleen een man met
een missie, Rob Baan ademt zijn
missie.
WESTLAND IN BUSINESS 2017
12