Previous Page  11 / 92 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 11 / 92 Next Page
Page Background

WESTLAND IN BUSINESS 2017

11

ROB BAAN

‘Geïnspireerd

door Westland’

Zijn inzet wordt gezien, gewaardeerd

en beloond; zelfs met Koninklijke

onderscheidingen. Wat maakt deze

inmiddels 61-jarige ondernemer zo

succesvol, op welke manieren wijdt

hij zich aan zijn missie en waarom is

deze in Haarlem geboren politiezoon

onlosmakelijk verbonden met regio

Westland? Tijd om Rob Baan eens goed

aan de tand te voelen.

GROENTEN ZIJN DE BASIS VAN EEN

GOEDE GEZONDHEID

Zijn missie steekt hij niet onder

stoelen of banken. Rob is ervan

overtuigd dat het eten van groenten de

basis is van goede gezondheid. “Ons

lichaam is gemaakt om planten te

verteren en de nodige voedingsstoffen

eruit te halen. Dat was 170 duizend

jaar geleden zo en dat is het nog

steeds.” Toch wordt er tegenwoordig

veelvuldig gegrepen naar potjes pillen

om aan de inname van de dagelijks

aanbevolen hoeveelheid vitaminen

en mineralen te voldoen. “Als we

gemaakt waren om pillen in te nemen,

dan had er wel een pillengleuf in ons

lichaam gezeten.”

Groenteofficier. Ambassadeur van

de tuinbouw. Übergroenteboer. Man

met een groene missie. De meest

uiteenlopende termen zijn gebruikt (en

bedacht!) om Rob Baan te beschrijven.

En dat is niet voor niets. Nog dagelijks

vergaart en deelt hij kennis, weet hij

zijn bedrijf Koppert Cress naar een

nog hoger niveau te tillen, zet hij zich

persoonlijk in om van Nederland de

gezondste delta van de wereld te maken

en bedenkt hij nieuwe concepten om

dit te bewerkstelligen.

De kiem voor deze gedachte is al

vroeg gezet. Zijn vader nam de kleine

Rob mee naar bossen en duinen en

leerde hem welke planten hij kon eten.

Meer dan 22 jaar werkte Rob in de

zaadindustrie en hij reisde daarvoor

de hele wereld over. Zijn kennis

groeide en hij kwam tot inzicht dat

Nederland, met name Westland, de

beste capaciteiten bezit voor het telen

van zaden en groenten en voor het

transport en de distributie ervan. Ons

land beschikt volgens hem ook over de

beste universiteiten; zowel medische

als op het gebied van agricultuur. “Ze

werken alleen niet goed samen,” is zijn

conclusie.

VAN CHEF-KOKS NAAR

GEZONDHEIDZORG MET DUTCH

CUISINE

Een conclusie waardoor hij zich

overigens niet uit het veld laat slaan.

De overname van Koppert Cress

in 2002 was het startpunt om van

Nederland de gezondste delta van de

wereld te maken. Dat doet hij door

zich direct en doordacht tot de juiste

doelgroepen te richten. “Ik legde de

focus eerst volledig op chef-koks.” De

fameuze en imposante keuken op de

locatie van Koppert Cress in Monster

is daar een mooi middel voor. “Zij zijn

het die cressen (zaailingen van unieke

planten, met elk hun eigen invloed op

de zintuigen) gebruiken om gerechten

een geheel nieuwe dimensie te

geven.” Zonder overtollig zoutgebruik

of chemische toevoegingen; de

microgroenten zijn gezond en bezitten

waardevolle voedingsstoffen.

Inmiddels worden de cressen

gegeten in restaurants over de hele

wereld. Tijd om de gezondheidszorg

erbij te betrekken, vond Rob. “De

groenteconsumptie moet in alle

leeftijdscategorieën gestimuleerd

ROB BAAN: