

WESTLAND IN BUSINESS 2017
11
ROB BAAN
‘Geïnspireerd
door Westland’
Zijn inzet wordt gezien, gewaardeerd
en beloond; zelfs met Koninklijke
onderscheidingen. Wat maakt deze
inmiddels 61-jarige ondernemer zo
succesvol, op welke manieren wijdt
hij zich aan zijn missie en waarom is
deze in Haarlem geboren politiezoon
onlosmakelijk verbonden met regio
Westland? Tijd om Rob Baan eens goed
aan de tand te voelen.
GROENTEN ZIJN DE BASIS VAN EEN
GOEDE GEZONDHEID
Zijn missie steekt hij niet onder
stoelen of banken. Rob is ervan
overtuigd dat het eten van groenten de
basis is van goede gezondheid. “Ons
lichaam is gemaakt om planten te
verteren en de nodige voedingsstoffen
eruit te halen. Dat was 170 duizend
jaar geleden zo en dat is het nog
steeds.” Toch wordt er tegenwoordig
veelvuldig gegrepen naar potjes pillen
om aan de inname van de dagelijks
aanbevolen hoeveelheid vitaminen
en mineralen te voldoen. “Als we
gemaakt waren om pillen in te nemen,
dan had er wel een pillengleuf in ons
lichaam gezeten.”
Groenteofficier. Ambassadeur van
de tuinbouw. Übergroenteboer. Man
met een groene missie. De meest
uiteenlopende termen zijn gebruikt (en
bedacht!) om Rob Baan te beschrijven.
En dat is niet voor niets. Nog dagelijks
vergaart en deelt hij kennis, weet hij
zijn bedrijf Koppert Cress naar een
nog hoger niveau te tillen, zet hij zich
persoonlijk in om van Nederland de
gezondste delta van de wereld te maken
en bedenkt hij nieuwe concepten om
dit te bewerkstelligen.
De kiem voor deze gedachte is al
vroeg gezet. Zijn vader nam de kleine
Rob mee naar bossen en duinen en
leerde hem welke planten hij kon eten.
Meer dan 22 jaar werkte Rob in de
zaadindustrie en hij reisde daarvoor
de hele wereld over. Zijn kennis
groeide en hij kwam tot inzicht dat
Nederland, met name Westland, de
beste capaciteiten bezit voor het telen
van zaden en groenten en voor het
transport en de distributie ervan. Ons
land beschikt volgens hem ook over de
beste universiteiten; zowel medische
als op het gebied van agricultuur. “Ze
werken alleen niet goed samen,” is zijn
conclusie.
VAN CHEF-KOKS NAAR
GEZONDHEIDZORG MET DUTCH
CUISINE
Een conclusie waardoor hij zich
overigens niet uit het veld laat slaan.
De overname van Koppert Cress
in 2002 was het startpunt om van
Nederland de gezondste delta van de
wereld te maken. Dat doet hij door
zich direct en doordacht tot de juiste
doelgroepen te richten. “Ik legde de
focus eerst volledig op chef-koks.” De
fameuze en imposante keuken op de
locatie van Koppert Cress in Monster
is daar een mooi middel voor. “Zij zijn
het die cressen (zaailingen van unieke
planten, met elk hun eigen invloed op
de zintuigen) gebruiken om gerechten
een geheel nieuwe dimensie te
geven.” Zonder overtollig zoutgebruik
of chemische toevoegingen; de
microgroenten zijn gezond en bezitten
waardevolle voedingsstoffen.
Inmiddels worden de cressen
gegeten in restaurants over de hele
wereld. Tijd om de gezondheidszorg
erbij te betrekken, vond Rob. “De
groenteconsumptie moet in alle
leeftijdscategorieën gestimuleerd
ROB BAAN: